Kerstmarkt Korbach, Duitsland

Kerstmarkt in Korbach
Het ruikt er naar geroosterde amandelen en braat worst, na gluwein en gebak, naar dennegroen en van alles wat met kerst te maken heeft. Op het eerste gezicht is het een markt zoals andere duitse kerstmarken die zo n 4 weken voor de kerstdagen plaats vinden. Versierde marktkraampjes en kerstbomen. Lichtjes overal, optrdens van kleine groepjes zangers en muziekanten. Klein kinderen met rode neuzen en verwachtingsvolle blikken. De kerstmarkt in Korbach heeft toch zijn geheel eigen karakter en uitstraling.

Voor de 25 ste keer vind in het eerste advents weekeinde als alternatief voor de tradiotionele kerstmarkt , optredens plaats. Hier laten meer dan 22 groepen en verenigingen hun eigen gemaakte produckten zien. Dat kan eigen gemaakte lekkerneien zoals gebak, worst of gluwein zijn. Maar ook rondtrekkende ambachtslieden met hun eigen gemaakte produckten. Dit natuurlijk omgeven met stemmings volle muziek.

De kerstmart wordt dit jaar opnieuw opgebouwd rond de Nikolaarkerk. Dit is een oude traditie die, niet alleen in Korbach, maar ook in vele andere plaatsen en eeuwen bewaard is gebleven. De meeste van deze kerstmarken vinden bijna altijd plaats in het centrum van de stad. Centraal punt voor iedereen omringt door de Duitse vakwerk huizen.

Sinds de zomer bereiden de liefdadigheids verenigingen samen het aanbod voor wat er de aankomende kerst wordt gepresenteerd. De focus moet natuurlijk liggen op de kerst en advents decoraties, die in de weken voor de kerst worden gemaakt. De verenigingen stallen de ook vele mooie en aantrekkelijke geschenk ideeen, van raam bekleding, tot sieraden, van houten speelgoed tot decoratieve kamerinrichting. De vrijwilligers verwachten dan ook elk jaar vele bezoekers. 

Er vind ook een cultureel programma plaats op het podium bij de Nicolaikirche. Dit alles vind plaats in het eerste weekeind van de advents.